Metrologi til digitalisering og datasikkerhed

Senest opdateret d. 13/1-2021
DFM
FORCE Technology
Pulje:  Resultatkontrakt 2021-2024 under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi, Materialeteknologi og Produktionsteknologi
Jan Hald
Teamleder
David Balslev-Harder
Teamleder

Indsatsområdet understøtter samfundets digitale omstilling med fokus på metrologibehov til nye digitaliseringsteknologier og løsninger til datasikkerhed, herunder tidsreferencer til højhastigheds-datakommunikation, validering af kvantekrypteringssystemer og kunstig intelligens i produktion.

Digitalisering er afgørende for, at danske virksomheder kan bibeholde og udbygge deres konkurrenceevne i de kommende år. Med øget digitalisering øges behovet for nye teknologier til styrket datasikkerhed, fx ved nye metoder til krypteret udveksling af data. En række af fremtidens teknologier inden for digitalisering og datasikkerhed vil afhænge af en understøttende metrologiinfrastruktur. Indsatsområdet vil bidrage til at afhjælpe væsentligste markedsfejl og adressere emner af stor betydning for danske virksomheder.

Indsatsen vil etablere en national tidsreference, hvilket bidrager til styrket IT-sikkerhed for danske virksomheder og myndigheder samtidig med at fremtidens teknologier til trådløs kommunikation understøttes. Desuden opbygges en testfacilitet således at danske virksomheder inden for kvanteteknologi får mulighed for at få deres produkter testet i henhold til internationale standarder, hvilket sikrer deres adgang til globale markeder. Specielt fokuseres på test af komponenter og systemer til kvantekryptering af datakommunikation, hvilket markant styrker sikkerheden ved overførsel af fortrolige data.

Indsatsen omfatter desuden en aktivitet rettet mod styrkelse af danske virksomheders anvendelse af kunstig intelligens og digitale tvillinger i produktionen. Anvendelse af digitalisering i produktion kan bidrage med væsentlige forbedringer i produktivitet og konkurrenceevne. Denne aktivitet gennemføres som et samarbejde mellem DFM og FORCE Technology.

Budget:
2021: 6.800.000 kr.
2022: 6.800.000 kr.
2023: 6.800.000 kr.
2024: 6.800.000 kr.

Aktiviteter for dette indsatsområde

Aktiv

Metrologi i kunstig intelligens og digitale tvillinger

Aktivitetens formål er at øge danske produktionsvirksomheders mulighed for at implementere digitalisering af systemer uden at skulle give køb på metrologisk sporbarhed.

Under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi, Produktionsteknologi og Sundhed og medicoteknologi
DFM
FORCE Technology
Aktiv

Kvantemetrologi

Kvantekrypteret datakommunikationer og ”kvantecomputing” får væsentlig samfundsmæssig betydning. Aktiviteten adresserer specifikation og verifikation af kvantematerialer og komponenter til kvantekryptering, kvantecomputing og kvantesensorer.

Under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi, Materialeteknologi og Produktionsteknologi
DFM
Aktiv

Etablering og formidling af national tidsreference

Aktiviteten vil etablere en kritisk dansk infrastruktur inden for metrologiområdet ”tid & frekvens”. Der opbygges en national tidsreference baseret på atomure, som realiserer en officiel dansk tidsskala UTC(DFM) knyttet til den internationale UTC-tid.

Under temaerne Informations- og Kommunikationsteknologi
DFM
Der er ingen aktiviter tilgængelige med den valgte status.